Scheuren in muren

Scheuren in muren zijn lelijk, een bron van zorg en niet goed voor de constructie. Een scheur in een muur schaadt het aanzien van het huis, dat daardoor in waarde daalt. Ook het woongenot verminderd. Alle reden dus om hier direct want aan te doen bij constatering, want de scheuren worden meestal alleen maar groter wat ook gevaarlijk kan worden.

Een scheur is soms ook het zichtbare signaal dat er iets grondig mis is met de constructie. Een krimpscheur in huis maakt niet zoveel uit, want die kan niet veel kwaad. Het is natuurlijk niet fraai maar in een nieuwbouwwoning krijg je die bijna gegarandeerd. Daar hoef je je niet zo druk om te maken, maar wanneer de scheur breder wordt en de 2 muurvlakken ook echt van elkaar gaan wijken dan is het wel opletten.

Er zijn 2 soorten scheuren

  • een krimpscheur
  • een constructieve scheur.

Een krimpscheur
Een krimpscheur is een dunne scheur die door het krimpen van materiaal (vaak een muur of afwerking) is ontstaan. Deze scheuren zijn lelijk maar constructief niet erg. Het materiaal is meestal stucwerk, beton, hout of aansluitingen tussen deze materialen. Mocht het inderdaad om een krimpscheur gaan, dan is deze onschuldig en kan het stucwerk, houtwerk of metselwerk zonder verdere constructieve aanpassingen hersteld worden.

Een constructieve scheur
Een constructieve scheur is een scheur ontstaan door een constructiefout of een bouwfout. Deze scheuren zijn erger, omdat deze groter kunnen worden naar verloop van tijd, als er niets aan gedaan wordt. Soms is het voegwerk al wel eens vervangen. Als het daaroverheen weer gaat scheuren is er waarschijnlijk iets mis met de constructie. Als het een constructieve scheur is, ligt de oorzaak meestal ter plaatse van de fundering. Deze scheuren blijven na herstel, zonder de oorzaak aan te pakken altijd terugkomen.

Hoe is de scheur ontstaan en hoe te herstellen
Hoe vreemd het misschien ook klinkt, maar het belangrijkste is niet de scheur zelf. Belangrijker is, dat je erachter komt hoe de scheur ontstaan is. Kwam het door de goedkope wijze van maken van de muur of is er constructief iets fout. Voordat je kunt gaan denken aan herstel, is het van belang dat eerst de oorzaak van de schade wordt vastgesteld. Waar komen ze de scheuren vandaan? Scheuren in metselwerk worden soms veroorzaakt door trekspanningen. In veel gevallen zijn de oorzaken gecompliceerd, omdat er sprake is van een samenloop van diverse omstandigheden. Pas nadat de oorzaak is weggenomen, kan duurzaam scheurherstel plaatsvinden.

Een scheur in het metselwerk kan op de volgende manier worden hersteld

  • Leeg krabben van de voegen
  • Kapotte stenen vervangen
  • Eventueel ankers aanbrengen tussen de stenen in de rollagen
  • Aanhelen ankers met lijm
  • Voegen van het metselwerk
  • Eventueel verven (keimen) van het metselwerk

Hebt u een vraag, wilt u een offerte aanvragen of wilt u graag gebruikmaken van onze dienstverlening? Neem dan telefonisch contact met ons op of gebruik het contactformulier.

Logo Mill Technisch beheer

Home
Contact

Onze Diensten
Schadeherstel
Inspecteren en adviseren
Uitvoeren en begeleiden

Vacatures

Copyright © 2020 Mill Technisch Beheer All rights reserved.

Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy

LinkedIn

Contact
contact@milltechnischbeheer.nl
+31 6 14 81 62 22
Postadres

Postbus 105
6700 AC Wageningen

BTW nummer: NL003139382.B.86
KVK: 77040074