Vochtproblemen

Vocht in huis en vochtproblemen zijn in veel huishoudens aan de orde en kan vervelende gevolgen hebben. Om te weten hoe dit kan worden opgelost is het goed om te weten hoe je vochtproblemen kunt herkennen en welke gevolgen vochtproblemen met zich mee kunnen brengen.

Oorzaken van vochtproblemen
Vaak is de oorzaak van de vocht in huis afkomstig van:

  • Vocht uit de kruipruimte
  • Vocht uit de muren
  • Vocht uit het dak

Vocht uit de kruipruimte
Wanneer vloer- en/of kruipruimte isolatie niet zijn toegepast gaat het vocht zich eenvoudig een weg naar boven banen. Het vocht komt dan bij houten vloeren via de spleten in huis. Er kan dan 1 tot 10 liter vocht per dag in huis terecht komen. Als er dan in huis niet voldoende geventileerd wordt, dan slaat het tegen de muren en/of ramen van het huis. Dit kan dan weer leiden tot vocht- en schimmelplekken en/of ongedierte. In deze situatie worden de muren slecht verwarmd en moet er meer worden gestookt om het huis op de juiste temperatuur moet krijgen. Ook is er een mogelijkheid dat metalen leidingen in de kruipruimte gaan roesten en scheuren. Een oplossing voor al deze problemen bestaat uit het aanbrengen van isolatie en ventilatie van de kruipruimte.

Vocht uit de muren
Het eerste resultaat van vocht in huis zijn vaak afkomstig van vochtige muren of optrekkend vocht op de muur. Als eerste kan de oplossing (indien nog niet aanwezig worden gevonden in spouwmuurisolatie; deze investering verdient u terug in ongeveer 3 tot 5 jaar, doordat u minder hoeft te stoken. Een tweede oplossing zou een betere ventilatie kunnen zijn; als het vocht niet weg kan, dan ontstaat er sneller schimmel en wordt de kans op ongedierte vergroot. Extra ventilatie in de vorm van roosters kan dan een oplossing zijn. Een andere oplossing kan worden gevonden in het vervangen van enkel glas in isolatieglas.

Vocht van het dak
Ook het plafond of het dak kan een probleem vormen zijn voor vocht of condens. Deze plekken zijn niet altijd op te lossen met isolatie, vanwege de oorzaak van het vocht. Dit kan komen door een lekkage of een niet (goed) geïsoleerd dak. In beide gevallen ontstaan er dan plekken vocht aan het plafond of aan de muren in de buurt van het dak. Een oplossing ligt dan voor de hand, het dak opnieuw waterdicht maken en de dakisolatie herstellen.

Herkennen van vochtproblemen

  • De was droogt relatief langzaam.
  • Na het douchen of het nemen van een bad blijft het vocht langer op de tegels zitten.
  • Vocht is zichtbaar op de muren.
  • Beginnende schimmelplekken op de muur, plafond of vloer.
  • Druppels of condens tegen het glas van de ramen of de kozijnen.
  • Uw energieverbruik stijgt of is reeds vrij hoog ten opzichte van een andere woning

Gevolgen van vocht
Hieronder de meest voorkomende gevolgen van vocht in huis zijn:

  • Warmte vloeit sneller weg uit huis (hoge stookkosten).
  • Schimmel- en zwamvorming op wanden en/of plafond.
  • Houtrot binnen in huis.
  • Last van ongedierte (zilvervisjes).
  • Formalhyde (een organische kankerverwekkende verbinding).
  • De gezondheid gaat achteruit.

Warmte vloeit sneller weg
Als er sprake is van overmatig vocht in huis, stroomt warmte weg. Hierdoor zal er meer worden gestookt en uiteindelijk zal dat meer geld kosten.

Schimmel- en zwemvorming op wanden en/of plafonds
Als er zich vocht vormt op de muur, aan het plafond of op de vloer is er een kans dat er schimmelplekken en zwamplekken ontstaan en het vocht dus niet weg kan. Hier zal op zeer korte termijn iets aan gedaan moeten worden.

Houtrot
Houtrot aan de binnen in huis is een gevolg van vocht. Vocht dat zich in huis verspreid kan zich ook verspreiden in en op houten balken, vloerdelen, ramen en kozijnen.

Last van ongedierte
Schimmelplekken zijn een broedplaats van ongedierte. Ongedierte in de vorm van houtworm, zilvervisjes, kakkerlakken, ratten en muizen. Zilvervisjes zijn niet direct schadelijk voor de gezondheid, maar ze kunnen ze wel schade toebrengen aan meubels en behang.

Formalhyde
Formalhyde (een organische kankerverwekkende verbinding) ook wel spaanplaatgas genoemd, is een giftig gas en is verwerkt in meubels, keukens, gordijnen, vloerbedekking en spaanplaten. Als een woning geen vochtproblemen heeft, dan is formalhyde onschuldig. Als je ruikt een constante, doordringende geur ruikt, dan kan het zijn dat er spaanplaatgas is vrijgekomen, wat te herkennen is aan hoofdpijn of irritatie aan keel, neus of ogen.

De gezondheid gaat achteruit
Vochtproblemen in huis kunnen schade aan longen en luchtwegen toebrengen. Ook kunt last hebben/krijgen van allergieën (astma of hooikoorts), zoals die voor de huisstofmijt, pollen, schimmels en/of zilvervisjes.

Hebt u een vraag, wilt u een offerte aanvragen of wilt u graag gebruikmaken van onze dienstverlening? Neem dan telefonisch contact met ons op of gebruik het contactformulier.

Logo Mill Technisch beheer

Home
Contact

Onze Diensten
Schadeherstel
Inspecteren en adviseren
Uitvoeren en begeleiden

Vacatures

Copyright © 2020 Mill Technisch Beheer All rights reserved.

Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy

LinkedIn

Contact
contact@milltechnischbeheer.nl
+31 6 14 81 62 22

Postadres
Postbus 105
6700 AC Wageningen

BTW nummer: NL003139382.B.86
KVK: 77040074